woensdag 26 mei 2010

JACQUES TATI


Ik bezocht Sainte-Sévère-sur-Indre voor het eerst op 23 mei 2004. In de eindejaars periode 2003-2004 had "ARTE" de toen al gerestaureerde films van JACQUES TATI (°9 oktober 1907/+5 november 1982) uitgezonden : Jour de Fête (1947-49) ; Les Vacances de Mr Hulot (1953) ; Mon Oncle (1958) en Playtime (1967). Zijn laatste film TRAFIC, die gedeeltelijk in België en Nederland gedraaid is (1971) zal pas dit jaar (officieel) op DVD verschijnen. Als U niet zolang kan wachten ... (zie map MOVIE).

Als ik ergens op vakantie ga bezoek ik graag een "LIEU DE TOURNAGE". In 1947 nam Jacques Tati(scheff) zijn eerste langspeelfilm op het dorpsplein van Sainte-Sévère-sur-Indre op. Jour de Fête is een uitgesponnen versie van een sketch (en later ook een kortfilm) "l'Ecole des Facteurs". Tati draaide de film in zwart/wit en in kleur. Het duurde tot zijn dochter SOPHIE bij het opruimen van een magazijn toevalig de originele kleuren opnames en de camera terugvond. De film werd gerestaureerd en verscheen op DVD (2003), met op één zijde de zwart/wit versie, op de andere zijde de kleuren versie. De versies zijn niet zo erg verschillend, omdat alle takes gelijktijdig met de twee camera's vastgelegd werden. In "JOUR DE FETE" zit een scene die in de allereerste aflevering van KAPITEIN ZEPPOS dunnetjes overgedaan wordt. De knipoog naar TATI ging aan ons, snotneuzen, anno 1964 voorbij. Ook Jean Pierre Jeunet "leende" de stuntelige hyperactieve "François le facteur" voor "UN LONG DIMANCHE DE FIANCAILLES" (2004).


Op 4 april 2009 werd op het dorpsplein het "MAISON DE JOUR DE FETE" geopend. En op 14 oktober 2009 stond ik opnieuw in dat in het centrum van Frankrijk verscholen dorp. Veel mensen houden niet echt van TATI zijn films ondanks het slapstick comedies zijn. Erger nog, ik ken maar WEINIG mensen die de films van TATI kennen, laat staan gezien hebben. Je moet zijn films meerdere malen gezien hebben om de verscholen mopjes, die de films nu juist zo uniek maken, te ontdekken. Tati maakte "maar" 6 langspeel- en 4 kortfilms. Die zesde langspeelfilm is eigenlijk een TV-Film "PARADE" die hij voor de Zweedse TV draaide.

Jacques Tati was de zoon van de Russische ambassadeur in Parijs en een Nederlandse moeder. Op 18 jarige leeftijd ging hij in militaire dienst. Later kwam hij aan de kost als pantominespeler. Hij stond in het variéthétheather waar hij diverse komische mimeacts speelde. En zo leerde hij de kunst van het komische bewegen en deed hij inspiratie op voor zijn later films.

Voor "MON ONCLE" (1958) kreeg hij de "OSCAR" voor "BESTE BUITENLANDSE FILM". Zijn bekendste typetje is Mr Hulot. Mr Hulot in zijn lange regenvest was zelfs inspiratie voor de outfit van detective COLOMBO. Voor zijn laatste grote, peperdure, film PLAYTIME liet hij buiten Parijs een heuse futuristische stad - TATIVILLE - nabouwen. De opnames duurden vier jaar. PLAYTIME was een financiële FLOP en TATI ging failliet. De vormgeving van zijn films zijn qua timing, decors, kostuums en locaties vaak bijzonder. Dit jaar verschijnen ALLE films in een speciale, nog eens opgekuiste, gedigitaliseerde versie (dubbel DVD's). Maar ik wacht wel tot gans de collectie op BLU-RAY verschijnt zeker ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten